Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Robotizované pracoviště pro broušení rotačních součástí

Misan
23. 10. 2020 09:30
27. 5. 2021 15:11 Aktualizováno
Čtenářů: 6354 | Fotogalerie
Misan s.r.o. představuje robotizované pracoviště s bruskou na kulato a oboustranně výsuvnými paletovými zásobníky. Univerzální koncepce umožňuje snadnou adaptaci pracoviště na tvarově a technologicky odlišný typ výroby.

 

Automatizace ve strojírenské výrobě je v současné době jedním z hlavních trendů tohoto průmyslového odvětví. Motivací pro zavedení automatizace v sériové a velkosériové výrobě je především zvýšení produktivity současně spojené se snížením výrobních nákladů.

 

V následujících řádcích bude představeno robotizované pracoviště pro dokončovací operace rotačních součástí broušením (Obr 1), vyvinuté ve společnosti Misan s.r.o..

Základ robotické buňky tvoří bruska na kulato Okamoto OGM350NCIII japonské produkce. Jedná se o CNC brusku s intuitivním grafickým programováním základních brousicích operací vnějších válcových a čelních ploch. Bruska umožňuje obrobení součástí do průměru 300 mm a délky 500 mm mezi hroty. Tok materiálu zajišťuje šestiosý průmyslový robot FANUC M20iD25 osazený koncovým efektorem vlastní konstrukce (Obr. 2). Efektor disponuje dvojicí radiálních a jedním axiálním chapadlem. V tomto provedení je efektor schopen manipulace s dílci do průměru 45 mm a hmotnosti 1 kg. Efektor dále disponuje tryskami pro čištění tlakovým vzduchem a bezkontaktním senzorem pro kontrolu špatně založených polotovarů v zásobníku materiálu.

 

Nedílnou součástí pracoviště jsou skříňové zásobníky materiálu s oboustranně výsuvnými paletami (Obr. 3). Zásobníky jsou rovněž vlastní konstrukce a jsou koncipovány pro univerzální použití. Pracoviště obsahuje dva zásobníky, každý se čtyřmi oboustranně výsuvnými paletami.

Jednotlivé palety pojmou až 60 polotovarů, respektive obrobků, založených do pevně umístěného rastru. Užitná nosnost každé z palet činí 100 kg. Celková kapacita vstupně výstupních zásobníků je schopna zajistit jednosměnný bezobslužný provoz. Místo pevně umístěného rastru lze výsuvné palety osadit centrážními prvky pro zakládání vyjímatelných košů s dílci. Oboustranně výsuvné zásobníky jsou přístupné z vnitřní i vnější strany bezpečnostního hrazení. Díky tomu lze do zásobníků zakládat polotovary a rovněž i vyjímat hotové dílce bez nutnosti přerušení automatického provozu pracoviště. Dalšími periferiemi robotické buňky jsou stanice pro přeuchopení a čištění součástí stlačeným vzduchem a výstupy pro neshodné obrobky a obrobky určené k externí kontrole.

Řízení pracoviště zajišťuje průmyslový počítač komunikující s PLC. Zmíněné řízení celého pracoviště, kdy jsou ve výrobním procesu sledovány jednotlivé stavy a jejich změny je hlavní funkcí počítače. Na základě získaných informací je formou příkazu pro PLC řízen další průběh výroby. PLC zde zastává funkci překladače, který pomocí vstupů a výstupů spouští jednotlivé operace obráběcího stroje, robotu a dalších periferií a zároveň posílá počítači zpět informace o novém stavu jednotlivých zařízení. Druhá funkce počítače využívá získaných dat z průběhu výroby pro sledování produktivity pracoviště, vytížení obráběcího stroje během jednotlivých směn nebo přiřazení kompletní historie událostí ke konkrétní vyrobené součásti.

Výhodná je také možnost nahlédnutí do provozní historie pracoviště, například poté co došlo k nějaké nestandardní situaci. Informace lze zobrazit na dotykovém displeji, nebo dále exportovat do podnikových systémů. Přes displej jsou zároveň obsluhou ovládány běžné funkce pracoviště (Obr. 4). Samozřejmostí je i vzdálený přístup pro diagnostiku a servisní zásahy. Robotické pracoviště je tedy připraveno na digitalizaci výroby včetně možnosti komunikace s dalšími zařízeními v provozu.

 

Koncepce představeného robotizovaného pracoviště je univerzální a může být využita i pro jiné typy obráběcích strojů. Modulární oboustranně výsuvné zásobníky materiálu lze použít pro široké spektrum tvarově a rozměrově odlišných dílců. Díky mnohaletým zkušenostem je společnost Misan s.r.o. schopna nabídnout rozsáhlé možnosti řešení v oblasti automatizace strojů Okuma, Brother a Okamoto.

 

 

 

 

Fotogalerie:

Bruska na kulato OGM350NCIII.
#1 Bruska na kulato OGM350NCIII.

Průmyslový robot s koncovým efektorem vlastní konstrukce.
#2 Průmyslový robot s koncovým efektorem vlastní konstrukce.

Efektor robotu s dvojicí radiálních a jedním axiálním chapadlem.
#3 Efektor robotu s dvojicí radiálních a jedním axiálním chapadlem.

Skříňový zásobník s oboustranně výsuvnými paletami.
#4 Skříňový zásobník s oboustranně výsuvnými paletami.

Rozhraní dotykového displeje pro ovládání pracoviště.
#5 Rozhraní dotykového displeje pro ovládání pracoviště.

Automatické upínání obrobku mezi hroty.
#6 Automatické upínání obrobku mezi hroty.

Výstupy pro neshodné obrobky a obrobky určené k externí kontrole.
#7 Výstupy pro neshodné obrobky a obrobky určené k externí kontrole.


Copyright Misan s.r.o. 2002 - 2024
Misan s.r.o.
Ke Vrutici 1795
289 22 Lysá nad Labem
+420 325 551 440
+420 325 551 062
+420 325 552 924
+420 602 311 796 (hotline servis)
lysa@misan.cz