Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Nová dimenze v řízení rovinných brusek Okamoto

Okamoto
6. 1. 2010 09:43
Čtenářů: 17922
V dlouhé celosvětové historii výroby brusek byl na Evropské výstavě obráběcích strojů EMO 2009 poprvé představen zcela nový obslužný systém označovaný iQ určený pro brousicí stroje. Díky čistě grafickému rozhraní odpadají problémy s překladem a cizími termíny.

Pro malé a střední podniky je důležité, aby se bruska na plocho stala universálním dokončovacím výrobním zařízením pro všeobecné užití ve výrobním procesu. Broušení přitom zůstává náročnou operací a dosažení vysoké kvality vyžaduje znalosti z více přidružených oborů. Ve snaze vyhovět těmto požadavkům Okamoto – největší japonský výrobce brusek, vyvinul nový inteligentní dialogový software postavený na expertní databázi znalostí broušení, která sama doporučí nejvhodnější podmínky pro požadovaný případ broušení. To je ostatně důvodem, proč je v názvu stroje přidán dovětek iQ. Nejen to, v zadání úkolu bylo vytvořit řídicí systém nezávislý na jazyku země, kde bude používán.

         Bruska Okamoto ACC64CA-iQ s novým řídicím systémem

Velká TFT dotyková obrazovka stejně jako samonaváděcí systém zadávání dat bez použití popisů a textů, to jsou základní parametry nově vyvinuté řady brusek. Vlastní systém je modulární koncepce a může být modifikován a rozšiřován pro stroje určené k jednoduchým operacím broušení plochy až po úplné víceosé CNC broušení.

Praktický příklad
Předvedeno na příkladu funkce broušení jednoduchého profilu pro orovnání kotouče do poloměru nebo kuželu to znamená, vybrat z nabídky požadovaný tvar kotouče a potvrdit CAM systémem navržený postup pro orovnání a vlastní profilové broušení. Automaticky nastavené hodnoty velikosti posuvu, hodnoty přísuvů či počet vyjiskřovacích zdvihů mohou být upravovány v průběhu broušení korekcí na dotykové obrazovce.
Postup broušení je simulován animovanou grafikou a zobrazuje i čas zbývající do ukončení broušení. Nový řídicí systém je nasazen na obou řadách brusek Okamoto ACC – na menších modelech s křížovým stolem i na větších bruskách s pojezdným stojanem.


Simulace procesu broušení systémem Okamoto iQ

Jednodušší provedení na bruskách Okamoto ACC 42/52/63 SAiQ
Rovinné brusky do velikosti upínací desky 600x300 mm disponují křížovým stolem s příčným pohybem. Jsou vybaveny zařízením pro rychlou změnu směru pohybu a odměřováním ve dvou osách již ve standardu. Zdvih podélného pohybu stolu je stavitelný v 5ti délkách. Vše lze nastavit a odečíst z dotykové obrazovky.

Úplná verze řídicího systému iQ je dodávána na bruskách s pojezdným stojanem
Řada velmi přesných brusek na plocho Okamoto ACC 64/84/104/66 a 106 CAiQ má větší rozměr stolu a jsou postaveny na koncepci příčného pohybu stojanu vřeteníku. Vyznačují se mimořádnou tuhostí vycházející z lože tvaru „T“ a vodícími plochami VV, které zajišťují vysokou přesnost a dlouhou životnost. Z dalších parametrů brusek Okamoto řady CA1 iQ vybíráme:
• řídicí systém na bázi PC je umístěn na výkyvné konzole na pravé straně stroje
• hydraulicky poháněný stůl (X - podélný pohyb)
• elektrické servomotory na osách svislého přísuvu (Y) a příčného posuvu (Z)
• snímače polohy na osách Y (svisle) a Z (příčné)
• nejmenší programovatelný přírůstek: osa Y - 0,0001 mm, osa Z - 0,001 mm
• Teach–In funkce na svislé a příčné ose
• intervaly orovnávání jsou programovatelné a probíhají automaticky v cyklu broušení
• možnost ručního orovnání navíc nad rámec naprogramovaných cyklů
• rychlost podélného pohybu nastavitelná na ovládacím panelu

Základní údaje o řídicím systému iQ
Velká, dotyková obrazovka s dialogovým systémem, který je vytvořen na praktických zkušenostech brusičů, s výhradně grafickými symboly. Ty výrazně usnadňují a zjednodušují obsluhu ve všech procesech (seřízení, broušení, orovnávání).

Jakkoliv si mnozí z nás zvykli na dialogové programování u CNC obráběcích strojů, přeci jen v oblasti broušení je nový systém výrazným krokem ke zvýšení bezpečnosti a především jednoduchosti obsluhy. Pro nás Evropany, pak vyloučení psaného textu a povýšení nového systému nad stávající jazykové bariery působí neobyčejně povznášejícím dojmem.


Nastavení geometrických a technologických parametrů broušeného profilu

Přílohy dokumentu


Článek v PDF otisknutý v MM 12/2009

velikost: 1.18 MB

zobrazit soubor

Copyright Misan s.r.o. 2002 - 2024
Misan s.r.o.
Ke Vrutici 1795
289 22 Lysá nad Labem
+420 325 551 440
+420 325 551 062
+420 325 552 924
+420 602 311 796 (hotline servis)
lysa@misan.cz